Rólunk

Bookmark and Share

Immáron több mint 7 éve kezdtük a Kecskevilágot építeni 4 kecskével... ez még persze nem volt Kecskevilág, de igen hamar rá kellett jönnünk, hogy 4 kecskével is igen sok a baj, úgyhogy akkor már legyenek többen. Ha visszatekintünk, ez a gondolatmenet kicsit hibádzik, de hiába, úgy látszik igazi mazohista alkatok vagyunk, vagy csak be kell látni hogy szerelem volt ez első látásra, és ha az ember a rózsaszín szemüvegén át nézi a világot, akkor nem hoz racionális döntéseket. Végülis a lényeg a lényeg, hogy február végén volt mikor az első négy kecskét vettük, még abban az évben ősszel 14 anyát pároztattunk a saját törzskönyves bak kecskénkkel. A következő év őszén pedig már 28-an voltak, a következő év tavaszán pedig már 40 kecskét kezdtünk fejni.

Nehéz időszak volt ez is, hiszen egyszerre kellett kitanulni a kecske tartás fortélyait, a sajt készítés mesterségét, és persze a gazdálkodás racionalizálását is, és akkor még a papír munkáról engedélyekről nem is szóltam..., de minden kezdet nehéz mondják a bölcsek...

 

Jelenleg 110 anyakecskénk van, mellettük disznókat is tartunk, hiszen a sajtgyártás mellékterméke a tejsavó, amit a disznók egy kis kenyérrel keverve nagyon szeretnek, tele van fehérjével, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és zsírmentes. Így a disznók hasznosítják, ami a kecskék tejéből megmarad a sajtkészítés után, és cserébe télen mikor a kecskék úgy sem adnak tejet, jó minőségű hússal látnak el minket, amiből sokféle füstölt árut, kolbászt, szalámit, sonkát készítünk.

 

Elég jelentős a baromfiudvarunk is, amit úgy kell érteni, hogy a tanyán sok tyúk és kakas éldegél, néhány kacsával kiegészítve teljesen szabadon. Az ő feladatuk elsősorban nem a tojás rakás, vagy a kis csirkék felnevelése - bár nagyon örülünk, mikor egy - egy kotlós előkerül egy fészekalja kis csibével. A baromfiakat elsősorban a legyek távoltartása miatt tartjuk a tanyán. A kacsák úgy nyelik a legyeket, mint kacsa a nokedlit, vagyis legyet, na mindegy a lényeg, hogy ügyesen vadásznak a kifejlett legyekre. A tyúkok pedig kapirgálás közben előszeretettel szedegetik össze és eszik meg a légylárvákat. És mellesleg a sok kapirgálásnak hála nagyon szép tojást is raknak nekünk, csak győzzük megkeresni, mert persze azt is mindenhová tojják ahol eszükbe jut, térképet pedig elfelejtenek rajzolni nekünk - nem véletlenül mondják, hogy tyúkeszű...

A baromfi udvarhoz tartozik (persze csak képletesen, mert nincs is külön udvaruk) a két libánk is, akik igazi terroristák, ha látod őket, keress egy botot és légy nagyon bátor, különben megkergetnek és megcsípnek...

 

Van még egy nyugdíjas pónink, aki mind a négy lábára sánta, így nem lehet rajta lovagolni, de azért nagyon szeretjük, és van egy nagyon fiatal pónink, aki még zabolátlansága miatt igényel sok törődést és figyelmet.

 

Persze vannak cicák akik a rágcsálók távoltartásáról gondoskodnak és vannak kutyák, akik pedig az emberek (persze a nem kívánatosak) távoltartásáról gondoskodnak.

 

 

Ez így csak egy gyors leltár volt, szóval gyertek el, és nézzétek meg őket a saját szemetekkel. Az év minden szakában érdemes megnézni az állatokat, kb havonta vannak nyitott hétvégéink is, amikor "idegenvezetéssel" tudjátok megnézni az állatainkat, és választ kaphattok kérdéseitekre. Az aktuális látogatási rendet megtalálod a fő oldalunkon, a programokat pedig a hírek között keresd.

 

Köszönjük!