Miért nem kapható egész évben kecsketej?

2016. november 04.
Bookmark and Share

Gyakran teszitek fel ezt a kérdést, ezért gondoltam itt is elmesélem, hogy miért nem kapható mindig kecsketej.

Ahhoz, hogy ezt megértsük muszáj egy kicsit visszakanyarodnunk az iskolapadhoz, ahol is azt tanultuk, hogy: "Az emlősök osztályába tartozó állatok közös tulajdonsága, hogy kicsinyeiket tejmirigyeik váladékával, emlőikbőlszoptatják. "

Sajnos a tananyag már nem tért ki arra, hogy ez a tejmirigy váladék, csak akkor termelődik, amikor az emlős állatoknak kicsinyeik vannak, de szerintem ez legkésőbb akkor, mikor az embernek gyereke születik világossá válik. Viszont a párhuzamokat felállítani köztünk emberek és a tejhasznú emlős állatok (vagyis főleg a szarvasmarha és a kecske között) ez már nem jut eszünkbe. Pláne azért nem, mert a tejet boltban vásároljuk, nem találkozunk az állattal, viszont azt látjuk, hogy mindig van tej. Pedig a képlet ugyanaz, ahogy az embereknél is, az anyának csak akkor van teje, mikor világra hozza gyermekét, és utána fokozatosan elapad a tej.

Nincs ez másként a tehenek vagy a kecskék esetében sem. A teheneknél ellés után átlagban 10 hónap a laktáció - vagyis tejtermelési időszak hossza, míg a kecskénél ez általában 9 hónap. Aki eddig figyelmesen olvasott máris felteheti a kérdést, hogy de ha a tehén sem ad folyton tejet akkor azt miért kapni mindig a boltokban.

A válasz nagyon egyszerű, és leginkább a tartási körülmények miatt van.

tehenek tartása ma általában hatalamas tenyészetekben történik, ahol az állományt több részletben termékenyítik meg, és így az ellés ideje is folyamatos. Például az 1000 tehénből 800 ad éppen tejet, 200 pedig "szárazon" áll*. Az ilyen nagy tenyészetekben az állatok istállókba zárva töltik az életüket, és maguk is elszakadnak a természettől, így az év bármely szakában könnyedén megtermékenyíthetőek, hiszen nincs az ősi késztetés, hogy a borjak a friss tavaszi fűre érkezzenek, mely tápanyagokban és vitaminokban a leggazdagabb, így a legkedvezőbb feltételeket termeti egy kis borjú felneveléséhez. Mivel a tehenek elletése az év folyamán folyamatos, így könnyedén beállítható, egy közel azonos termelési szint az év minden napjára.

 

Na de mi a helyzet a kecskékkel? Vannak gazdagságok, ahol a kecskéket is istállókba zárva a természetből kiragadva nevelik, de szerencsére még mindig nem ez a jellemző, és a kecskék megtartották ősi ösztöneiket és leginkább csak a korai őszi hónapokban hajlandóak megtermékenyülni. Nálunk ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy általában január végén, február elején ellenek kecske mamáink. Aki jó matekból máris kiszámolhatja, hogy így körülbelül októberben véget ér a laktációs idejük. **

 

Elnézést, hogy ilyen hosszan válaszoltam egy igen egyszerű kérdésre, de a természet rendjében minden összefügg mindennel, nem lehet részleteket megmagyarázni a rendszer ismerete nélkül. De ha még mindig maradt kérdésed, akkor csak írj emailt, hívj telefonon, vagy küldj füstjeleket és igyekszünk minden kérdésre válaszolni

 

 

* szárazon áll: legkésőbb az ellés előtti 60 nappal elapasztják a tehenet, ez a két hónapot hívják szárazon állásnak, majd a kisborjú születése után újból elkezdik a fejést.

 

** kiegészítés csak azoknak, akik még mindig kíváncsiak: persze lehetne itt is egy kicsit csalni és az állományt több részletben három hónap alatt megtermékenyíteni, így mind az ellési mind az apasztási idők eltolódnának, vagyis az első kecskéket februártól - októberig, a következő csapatot márciustól - novemberig az utolsó csapatot pedig áprilistól - decemberig lehetne fejni, vagyis csak két hónap lenne, amíg nincs tej. Hogy miért nem csináljuk így? Ugyanannyi kecske akkor sem adna több tejet, ha több részletben ellenének, és 2 hónappal tovább fejnénk, vagyis nem lehetne belőle több bevételre szert tenni, viszont két hónappal vagyis 60 nappal azaz 120 fejéssel több munkánk lenne ami további 240 munkaóra (ez egy normáli munkaidejű munkahelyen 6 heti munka - szóval ki az aki szívesen dolgozna 6 hétig ingyen???). Ráadásul sokkal nagyobb istállóra lenne szükségünk, hogy ezt megfelelően szervezni tudjuk. Úgyhogy akinek valamiért nagyon fontos, hogy a téli időszakban is kecsketejhez jusson, az készüljön fel előre még a nyáron és töltse fel a fagyasztóját kecsketejjel, vagy keressen másik termelőt, akinél korábban vagy később ellenek a kecskék.