Beszámoló a Lecsófőző versenyről

2016. szeptember 13.
Bookmark and Share

Ajánlom azoknak, akik ott voltak, hogy felidézzék a kellemes emlékeket, és azoknak, akik nem voltak ott, hogy tudják mit hagytak ki.

Idén az eddig megszokotthoz képest korábban, a paprika és paradicsom főszezonjában, augusztus 27-én került sor az immár hagyományos Lecsófőző és Sós házi sütemények versenyére, amihez idén is kapcsolódott a Paraszt Olimpia. Ismét nagyon sok csapat nevezett a versenyre 18 bográcsban készült 18 féle lecsó. Volt kolbászos, tarhonyás, rizses, húsgolyós, vegán és talán már csak a zsűri tudná felsorolni, hogy hány féle lecsó. Sós süteményekből is volt választék bőven, persze taroltak a finomabbnál finomabb pogácsák, sajtos rudak és különlegességek. Az igazság az, hogy korábbi évekhez hasonlóan ismét annyira sok teendő, szervezni és intézni való és persze a sok régen látott ismerős és finom rozé között nem maradt időm lecsót és sós süteményt enni, így a gasztronómiai élményekről nem igazán tudok őszintén beszámolni, mert ismét kimaradt, hogy egyek a díjnyertes lecsókból, süteményekből. De ha hiszünk a zsűrinek, és miért ne hinnék, hiszen az a dolguk, hogy őszinte véleményt mondjanak a versenyzők által sütött főzött remekekről, akkor évről évre egyre jobb lecsókkal, süteményekkel indulnak a versenyzők.
A reggel indulás kicsit döcögősre sikeredett, mert a csapatoknak nem igazán sikerült időben megérkeznie, amit a zsűri igen morcosan vett tudomásul, de aztán persze mindenki turbó fokozatra kapcsolt és behozta lemaradását, hogy időben tudja tálalni a lecsót az addigra már megenyhült zsűrinek. Az éhes – szomjas csapatok és a lassan gyülekező látogatók a büfében találtak hideg innivalókat, hot-dogot, és palacsintát. De ott volt a Különleges Borok csapata is, akik különleges és persze finom borokat hoztak, és fröccsel is készültek, a Torbágyi Mézes Szörpök jóvoltából pedig egészséges és finom frissítőket is ihattunk. A remek hangulatról pedig a versenyzők gondoskodtak. Volt aki külön erre a napra készített egyen pólóban érkezett és a jó hangulatát is minden csapatnak sikerült magával hoznia, így nem csak a hagyma pucolás, hanem sokszor a nevetés is könnyeket csalt a szemekbe.
Egy kis késéssel kezdődött a Paraszt Olimpia is, melyre végül 11 csapat nevezett, de csak 8 csapatnak sikerült időben rajtvonalhoz állnia. Az összekötött lábal akadályfutás volt az első versenyszám, de a fizikai feladatok – mint a vizes vödör tartása – mellett bőven akadt szellemi kihívás is – például ki tud 30 db A4-es papírból magasabb szerkezetet építeni – és tekintve, hogy ez főző versenyen voltunk gasztronómiai feladatok is terítékre kerültek. Igen izgalmas és nagyon szoros versenyben sikerült a Kecskevilág csapatának ismét elnyernie a vándorkupát. De mielőtt „bundát” kiáltanátok, elárulom, hogy a feladatokat minden csapat aznap tudta meg, és a feladatok előkészítése is teljes titokban zajlott… ja és aki nem hiszi, nyugodtan járjon utána :o)
Nem ejtettem még szót a rendezvény biztonságára vigyázó és egyébként díjnyertes lecsót főző Tárnoki Önkéntes Tűzoltókról. Tekintve, hogy egész nap nem volt szükség a munkájukra – szerencsére -, így nyugodtan volt idejük a sebtében összekéregetett felszerelésből és alapanyagból lecsót főzni. A díjkiosztás végeztével pedig az egész kocsinyi tűzoltóhabot kilocsolva igazi habpartyt varázsoltak a gyerekek és persze a játékos kedvű felnőttek részére. Így kapott méltó lezárást ez az igen jókedvű nap.
Aki kedvet kapott Október 15-én ismét egész napos vigassággal várunk mindenkit. Ezúttal a kolbásztöltésé lesz a főszerep, hiszen közeleg a tél és a disznóvágások időszaka, nem árt felkészülni és a legjobb recepteket kipróbálni. A mellékszerekben ismét az Édes házi sütemények versenyét és a Paraszt Olimpia Családi kiadását találjuk. Várunk mindenkit sok szeretettel. Részelteket a www.kecskevilag.hu oldalon találtok.