Látogatási tilalom - sertéspestis információk

2019. szeptember 30.
Bookmark and Share

Budakeszin is sertéspestises vaddisznókat találtak, így bár hivatalos intézkedés még nincs a távolság okán mi biztosan a szigorúan korlátozott területbe tartozunk, így a hivatalos értesítésig is magunkra nézve kötelezőnek vesszük a járványügyi előírásokat

 

Biztos hallottatok róla, hogy már Budakeszin is felütötte már a fejét sertéspestis. Bár hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk, de a NÉBIH szigorúan korlátozott területekre vonatkozó előírásait magunkra nézve kötelezőnek vesszük.
Ezért
- tilos a látogatás az istállóban,
- egyéni látogatásra a járványügyi helyzet változásáig nincs lehetőség!
- állataink kizárólag csoportos túráink során látogathatóak - a disznók ilyenkor sem!

- az alom és a takarmány célú bálákat villanypásztorral körbe kerítettük, hogy a vaddisznók ne férjenek hozzá
- az állatokhoz csak egy ember járhat, ő is csak külön erre a célra rendszeresített ruházatban és lábbeliben kéz és lábfertőtlenítés után
- az állatok takarmányozása és almozása kizárólag a járványügyi előírások figyelembe vételével történik.

 

A sertéspestis emberekre egyáltalán nem veszélyes, azonban akár az emberek közvetítésével is átterjedhet a vaddisznókról a házi sertésekre, mert a vírus képes terjedni szennyezett ruhával, cipővel vagy más tárggyakkal is.

 

Reméljük mindezen intézkedések elégségesek lesznek a fertőzés megelőzésére, és reméljük a hatóságok is minden eszközt bevetnek a járvány megfékezésére.
Mindezen intézkedések a mi érdekeinket is szolgálják, mert csak így tudjuk megvédeni az állományunkat egy fertőzéstől, de az is igaz, hogy azért is nagyon fontos a betartás, hogy a hatóságok ne rendeljenek el egy megelőző célzatú kényszervágást.

Köszönjük a megértéseteket, együttműködéseteket és türelmeteket. Minden változásról igyekszünk tájékoztatni titeket.
Amint kapunk hivatalos tájékoztatást, azt is fogjuk jelezni felétek.