6 érdekesség a kecskékről

2017. június 10.
Bookmark and Share

A kecskék igen kedves de nagyon huncut jószágok. Összeszedtünk pár érdekességet, amit valószínűleg nem tudtál róluk

1.  A kecske az első háziasított állatunk: jelenlegi kutatások szerint a kecske az első háziasított állatok között volt - ha nem a kecske volt az első -, körülbelü 11 ezer évvel ezellőt. 

 

  

 

 

 

 

 

2. A kecskék fedezték fel a kávét: állítólag egy pásztor vette észre, hogy a kecskéi sokkal energikusabbak miután a kávé cserje piros bogyóiból fogyasztottak. Eztuán ő is kipróblta és úgy találta a piros bogyók valóban élénkítő hatásúak. Egy Ethióp legenda szerint innen eredeztethető a kávé fogyasztása - aki nem hiszi járjon utána :-) 

 

 

3. A kecskéknek vízszintes téglalap alakú a pupillája: ez a nem gyakori forma (ami egyébként a birkánál, őznél, szarvasnál és még jó néhány növényevő emlősnél megtalálható) biztosítja, hogy kb. 320 - 340 fokban látnak, vagyis azon kívül ami ténylegesen a hátuk mögött van mindent képesek észlelni, így nyilván egyszerűbb a ragadozókat is kiszúrni.

 

 

 

 

 

 

4. A kecskéknek elől nincs felső fogsora, helyette kemény ínyüket használják.

 

 

 

 

 

 

 

5. Nem csak a fiúk kecskének van szarva: elterjedt tévhit, hogy csak a fiú kecskének van szarva. Az hogy van szarva, vagy nincs szarva a kecskének leginkább attól függ, hogy mit örökölt. Szóval találkozhatunk lány kecskékkel akinek van szarva és fiú kecskékkel akiken nincs szarva :-)

 

 

 

6. A kecske az egyik legtisztább háziállatunk: sokkal válogatósabb mint a tehén, a birka, a disznó, a csirke, vagy akár a kutya. A kecske nagyon sokféle növényt megeszik, de semmi olyat nem fogyaszt szívesen, ami bármivel szennyeződött, vagy akár csak a földre esett.